sobota, 8 grudnia 2012

Zacierki (po 9. miesiącu)

powinny być nieco węższe - jak pręciki ;-)
Kluski i kluseczki lubi chyba każdy. Ja wciąż uwielbiam leniwe z masłem, a mój mąż kopytka z gulaszem. Na samą myśl robię się głodna. :D Zacierki są pierwszymi kluseczkami, które można podać maluchowi. Takie domowe "nic" możesz serwować od czasu do czasu jako dodatek do zupki, mleka lub musu owocowego. Dla malucha po 12. miesiącu możesz lekko osolić ciasto oraz wodę, w której kluseczki będą się gotowały.

Składniki:
  • garść mąki
  • kilka łyżek ciepłej wody
Sposób przygotowania:
  1. W rękach zagnieć mąkę z wodą na spójną, miękką masę.
  2. Nad garnkiem z gotująca się wodą odrywaj od ciasta kawałeczki i wrzucaj je do wrzącej wody.
  3. Kiedy wypłyną na wierzch chwilę je pogotuj.