niedziela, 16 grudnia 2012

Pierniczki (po 18. miesiącu)


Oto przepis na pyszne pierniczki dla maluchów po 18. miesiącu. Nie muszą leżeć trzech tygodni. Na drugi dzień są już mięciutkie i ciężko się im oprzeć. ;-) My wolimy pierniczki bez lukru, ale jeżeli ktoś chce się pobawić w dekorowanie poniżej podam przepis na lukier bezpieczny dla półtorarocznego dziecka. Ja do dekoracji kilku sztuk użyłam pisaków dekoracyjnych dostępnych w sklepach. Tak dekorowanych pierniczków nie podawaj dziecku.

CIASTO PIERNIKOWE:
Składniki:
  • 500 g mąki
  • 1,5 szklanki miodu
  • szklanka cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • opakowanie przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
  1. Miód podgrzewaj na małym ogniu z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Co jakiś czas zamieszaj masę, pilnując żeby się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  2. Mąkę przesiej z sodą oraz solą.
  3. Dodaj masę miodową i lekko roztrzepane jajko, a następnie wyrób masę.
  4. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 0,5cm i wytnij w nim foremkami różne kształty. 
  5. Wszystkie elementy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10-12 min. Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia.

LUKIER:
Składniki:
  • 7-8 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka gorącej wody
  • łyżeczka soku z cytryny lub z pomarańczy
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w miseczce (mikserem lub łyżką).
  2. Regulując konsystencję dodaj odrobinę cukru pudru lub wody.