Oto przepis na pyszne pierniczki dla maluchów po 18. miesiącu. Nie muszą leżeć trzech tygodni. Na drugi dzień są już mięciutkie i ciężko się im oprzeć. ;-) My wolimy pierniczki bez lukru, ale jeżeli ktoś chce się pobawić w dekorowanie poniżej podam przepis na lukier bezpieczny dla półtorarocznego dziecka. Ja do dekoracji kilku sztuk użyłam pisaków dekoracyjnych dostępnych w sklepach. Tak dekorowanych pierniczków nie podawaj dziecku.
CIASTO PIERNIKOWE:
Składniki:
- 500 g mąki
- 1,5 szklanki miodu
- szklanka cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- jajko
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- opakowanie przyprawy do piernika
- Miód podgrzewaj na małym ogniu z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Co jakiś czas zamieszaj masę, pilnując żeby się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Mąkę przesiej z sodą oraz solą.
- Dodaj masę miodową i lekko roztrzepane jajko, a następnie wyrób masę.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 0,5cm i wytnij w nim foremkami różne kształty.
- Wszystkie elementy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10-12 min. Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia.
LUKIER:
Składniki:
- 7-8 łyżek cukru pudru
- łyżeczka gorącej wody
- łyżeczka soku z cytryny lub z pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w miseczce (mikserem lub łyżką).
- Regulując konsystencję dodaj odrobinę cukru pudru lub wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz