wtorek, 8 stycznia 2013

Domowy budyń (po 6., 8. miesiącu)


Mnie osobiście taki budyń nie smakował. ;-) Zawiera jednak cenne dla malucha żółtko, a smyk, który nie zna innego budyniu może w nim zasmakować. Iga zjadła niewiele i nie za bardzo go polubiła, ale mimo wszystko dodaję ten przepis na bloga. Być może wasze maluchy go polubią. Pamiętajcie by budyń podawać na ciepło.

Składniki:
  • 240 ml przegotowanej letniej wody
  • tyle miarek mleka modyfikowanego, ile potrzeba na tę ilość wody 
  • 1 żółtko dobrze oddzielone od białka
  • dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • po 8. miesiącu - odrobina naturalnej wanilii, a dla młodszych maluszków do gotowego budyniu możesz dodać kilka łyżek musu owocowego
Sposób przygotowania:
  1. 50 ml wody przelej do kubeczka i dodaj do niej mleko modyfikowane.
  2. Resztę wody wymieszaj z żółtkiem, mąką ziemniaczaną i ewentualnie odrobiną laski wanilii, a następnie zagotuj.
  3. Zdejmij z ognia, przestudź do temperatury około 50 stopni, dodaj mleko i wymieszaj.
  4. Budyń przełóż do miseczki. Na wierzchu możesz ułożyć odrobinę musu owocowego.
Jeżeli robisz budyń z mleka krowiego 3,2% sposób przygotowania jest nieco inny.  Z 240ml mleka odlewasz niewielką ilość i rozprowadzasz w niej mąkę i żółtko. Resztę mleka należy zagotować (możesz dodać do niego odrobinę cukru lub miodu), a następnie dodać pozostałą część z rozmieszanym żółtkiem i mąką i chwilę pogotować cały czas mieszając. :-)