Mnie osobiście taki budyń nie smakował. ;-) Zawiera jednak cenne dla malucha żółtko, a smyk, który nie zna innego budyniu może w nim zasmakować. Iga zjadła niewiele i nie za bardzo go polubiła, ale mimo wszystko dodaję ten przepis na bloga. Być może wasze maluchy go polubią. Pamiętajcie by budyń podawać na ciepło.
Składniki:
- 240 ml przegotowanej letniej wody
- tyle miarek mleka modyfikowanego, ile potrzeba na tę ilość wody
- 1 żółtko dobrze oddzielone od białka
- dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- po 8. miesiącu - odrobina naturalnej wanilii, a dla młodszych maluszków do gotowego budyniu możesz dodać kilka łyżek musu owocowego
- 50 ml wody przelej do kubeczka i dodaj do niej mleko modyfikowane.
- Resztę wody wymieszaj z żółtkiem, mąką ziemniaczaną i ewentualnie odrobiną laski wanilii, a następnie zagotuj.
- Zdejmij z ognia, przestudź do temperatury około 50 stopni, dodaj mleko i wymieszaj.
- Budyń przełóż do miseczki. Na wierzchu możesz ułożyć odrobinę musu owocowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz