Był już przepis na indyka z jabłkiem, a więc pora na podobne połączenie tyle, że ze śliwkami. Ostatnio natchnęła mnie przyjaciółka, której synek ma problemy z zaparciami. Przygotowałam specjalnie dla niej i dla Kubusia obiadek, po którym maluch nie powinien mieć większych problemów z "kupką". Jeżeli wasze dziecko również ma podobną sytuację, pamiętajcie aby wybierać dla niego produkty o wysokiej zawartości błonnika. O śliwkach dużo pisała nie będę, bo chyba każdy wie jak dobroczynny wpływ na nasz organizm mają właśnie te owoce. Warto raz na czas sięgnąć po nią (w zimie mrożoną) i podać ją maluchowi. Śliwek jednak nie powinien jeść każdy. Należy zachować szczególną ostrożność podając je osobom z cukrzycą, nadwagą lub tym, które mają problemy z wątrobą i trzustką.
Składniki:
- 100 g fileta z indyka
- marchewka
- 2/3 ziemniaki (zależy od rozmiaru)
- kilka mrożonych połówek śliwki
- łyżka oleju rzepakowego lub masła
- pół łyżeczki majeranku
- jeżeli macie to możecie dodać również pół łyżeczki cząbru
- Śliwki rozmroź, zdejmij z nich skórę i pokrój w kosteczkę.
- Mięso opłucz, ugotuj, ostudź i drobno pokrój.
- Ziemniaka i marchewkę obierz i opłucz, a następnie ugotuj w niewielkiej ilości wody.
- Warzywa zgnieć na puree lub zmiksuj, dodaj mięso, przyprawy i śliwki. Wszystko wymieszaj i gotuj w odrobinie wody parę minut cały czas mieszając.
- Zestaw z ognia dodaj olej lub masło, wymieszaj i podawaj.
Jaka ilość jedzonka wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuń