czwartek, 24 stycznia 2013

Indyk ze śliwkami (po 9. miesiącu)

Był już przepis na indyka z jabłkiem, a więc pora na podobne połączenie tyle, że ze śliwkami. Ostatnio natchnęła mnie przyjaciółka, której synek ma problemy z zaparciami. Przygotowałam specjalnie dla niej i dla Kubusia obiadek, po którym maluch nie powinien mieć większych problemów z "kupką".  Jeżeli wasze dziecko również ma podobną sytuację, pamiętajcie aby wybierać dla niego produkty o wysokiej zawartości błonnika. O śliwkach dużo pisała nie będę, bo chyba każdy wie jak dobroczynny wpływ na nasz organizm mają właśnie te owoce. Warto raz na czas sięgnąć po nią (w zimie mrożoną) i podać ją maluchowi. Śliwek jednak nie powinien jeść każdy. Należy zachować szczególną ostrożność podając je osobom z cukrzycą, nadwagą lub tym, które mają problemy z wątrobą i trzustką.

Składniki:
  • 100 g fileta z indyka
  • marchewka
  • 2/3 ziemniaki (zależy od rozmiaru)
  • kilka mrożonych połówek śliwki
  • łyżka oleju rzepakowego lub masła
  • pół łyżeczki majeranku
  • jeżeli macie to możecie dodać również pół łyżeczki cząbru
 Sposób przygotowania:
  1. Śliwki rozmroź, zdejmij z nich skórę i pokrój w kosteczkę.
  2. Mięso opłucz, ugotuj, ostudź i drobno pokrój.
  3. Ziemniaka i marchewkę obierz i opłucz, a następnie ugotuj w niewielkiej ilości wody. 
  4. Warzywa zgnieć na puree lub zmiksuj, dodaj mięso, przyprawy i śliwki. Wszystko wymieszaj i gotuj w odrobinie wody parę minut cały czas mieszając. 
  5. Zestaw z ognia dodaj olej lub masło, wymieszaj i podawaj.
Potrawa ma lekko słodki smak.