Ryż gotowany na mleku, a następnie zapiekany z jabłkami to smak, który uwielbiam od dzieciństwa. Kiedy karmiłam piersią to był jeden z moich głównych obiadów. ;-) Wreszcie Iga dorosła do tego, by także pokochać ten smak. :-) Taki pudding jest dobry zarówno jako słodki obiad, jak i deser podany w mniejszej ilości. Widząc minę mojej córci podczas jedzenia sądzę, że gdyby umiała już mówić na pewno powiedziałaby "mamusiu to jest pyszne"! :-)
Składniki:
- 0,5 l mleka
- 70 g ryżu
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 25 g cukru
- łyżka masła
- jabłko
- opcjonalnie 2-3 łyżki śmietany 12% lub 18%
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj z mlekiem, a następnie ostudź i wymieszaj z jajkami, cynamonem i cukrem.
- Jabłko obierz, umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Trzy większe lub sześć małych żaroodpornych miseczek posmaruj masłem i przełóż do nich ryż.
- Do każdej miseczki dodaj trochę jabłka.
- Starszemu dziecku na wierzchu możesz rozprowadzić odrobinę śmietany (ja tego nie robiłam, bo uważam, że to zbędne kalorie). ;-)
- Pudding zapiekaj około godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz