poniedziałek, 28 stycznia 2013

Pudding ryżowy (po 12. miesiącu)


Ryż gotowany na mleku, a następnie zapiekany z jabłkami to smak, który uwielbiam od dzieciństwa. Kiedy karmiłam piersią to był jeden z moich głównych obiadów. ;-) Wreszcie Iga dorosła do tego, by także pokochać ten smak. :-) Taki pudding jest dobry zarówno jako słodki obiad, jak i deser podany w mniejszej ilości. Widząc minę mojej córci podczas jedzenia sądzę, że gdyby umiała już mówić na pewno powiedziałaby "mamusiu to jest pyszne"! :-)

Składniki:
  • 0,5 l mleka
  • 70 g ryżu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 25 g cukru
  • łyżka masła
  • jabłko
  • opcjonalnie 2-3 łyżki śmietany 12% lub 18%
Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotuj z mlekiem, a następnie ostudź i wymieszaj z jajkami, cynamonem i cukrem.
  2. Jabłko obierz, umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. 
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  4. Trzy większe lub sześć małych żaroodpornych miseczek posmaruj masłem i przełóż do nich ryż.
  5. Do każdej miseczki dodaj trochę jabłka.
  6. Starszemu dziecku na wierzchu możesz rozprowadzić odrobinę śmietany (ja tego nie robiłam, bo uważam, że to zbędne kalorie). ;-)
  7. Pudding zapiekaj około godziny.