Dzisiejszy obiad był totalnym rajem dla mojej Igusi. :-) Mała uwielbia być samodzielna i wszystko robić sama. Powoli zaczyna się denerwować, kiedy to my chcemy ją karmić. Poniżej podaję wam przepis na warzywa z dipem. To idealny pomysł na obiad dla mojej córeczki, bo wreszcie mogła sama jeść! Oczywiście przed podaniem obiadku dobrze zabezpieczyłam podłogę. :D :D :D Samodzielne jedzenie zakończyło się sukcesem. Jedynie mięsko musiałam jej drobniej pokroić i podawać łyżeczką, bo tego akurat gryźć nie lubi i zawsze wyrzuca poza talerzyk. Przepis jest łatwy, a obiadek bardzo lekki, dietetyczny i zawierający wiele witamin. Dip nieco łagodzi smak brokułów i kalafiora chociaż Iga woli jeść warzywa bez niego.
Składniki:
- 4 różyczki kalafiora
- mała marchewka
- 3 różyczki brokułów
- kilka strączków żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
- kawałek ugotowanej lub upieczonej piersi z indyka
- mały ziemniaczek lub inne warzywa
- 2 łyżki twarożku
- łyżka naturalnego jogurtu
- szczypta drobno posiekanego koperku
- Warzywa umyj.
- Marchewkę obierz, opłucz i pokrój w paseczki.
- Kalafior i brokuł podziel na mniejsze części.
- Wszystko krótko ugotuj - najlepiej na parze (będą miały lepszy smak) - najpierw zacznij gotować marchewkę i fasolkę, a po 5 minutach dodaj brokuł i kalafior.
- Kiedy będą miękkie, ale nie rozgotowane, wyjmij je i przestudź.
- Ugotowane mięso pokrój w słupki.
- Przygotuj dip - wszystkie składniki na sos wymieszaj razem (lub zmiksuj) i przełóż do osobnej miseczki lub na talerzyk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz