czwartek, 17 stycznia 2013

Dip do warzyw (po 11. miesiącu)


Dzisiejszy obiad był totalnym rajem dla mojej Igusi. :-) Mała uwielbia być samodzielna i wszystko robić sama. Powoli zaczyna się denerwować, kiedy to my chcemy ją karmić. Poniżej podaję wam przepis na warzywa z dipem. To idealny pomysł na obiad dla mojej córeczki, bo wreszcie mogła sama jeść! Oczywiście przed podaniem obiadku dobrze zabezpieczyłam podłogę. :D :D :D Samodzielne jedzenie zakończyło się sukcesem. Jedynie mięsko musiałam jej drobniej pokroić i podawać łyżeczką, bo tego akurat gryźć nie lubi i zawsze wyrzuca poza talerzyk. Przepis jest łatwy, a obiadek bardzo lekki, dietetyczny i zawierający wiele witamin. Dip nieco łagodzi smak brokułów i kalafiora chociaż Iga woli jeść warzywa bez niego.

Składniki:
  • 4 różyczki kalafiora
  • mała marchewka
  • 3 różyczki brokułów
  • kilka strączków żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
  • kawałek ugotowanej lub upieczonej piersi z indyka
  • mały ziemniaczek lub inne warzywa
Składniki na dip:
  • 2 łyżki twarożku
  • łyżka naturalnego jogurtu
  • szczypta drobno posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
  1. Warzywa umyj.
  2. Marchewkę obierz, opłucz i pokrój w paseczki.
  3. Kalafior i brokuł podziel na mniejsze części.
  4. Wszystko krótko ugotuj - najlepiej na parze (będą miały lepszy smak) - najpierw zacznij gotować marchewkę i fasolkę, a po 5 minutach dodaj brokuł i kalafior.
  5. Kiedy będą miękkie, ale nie rozgotowane, wyjmij je i przestudź.
  6. Ugotowane mięso pokrój w słupki.
  7. Przygotuj dip - wszystkie składniki na sos wymieszaj razem (lub zmiksuj) i przełóż do osobnej miseczki lub na talerzyk.