niedziela, 13 stycznia 2013

Jarzynowa (po 11. miesiącu)

zdjęcie robione w pośpiechu telefonem ;-)
To jedna z ulubionych zup Igi. Smakuje dobrze zarówno z ryżem jak i kaszą jaglaną. Robiąc zupę dla całej rodziny musisz użyć większej ilości jarzyn. Możesz też ugotować w niej jakieś mięso np. udko z kurczaka i skrzydło z indyka (najlepiej bez skóry). Wówczas zupa będzie jeszcze lepsza . Maluchowi najlepiej odbierz porcję przed przyprawianiem całości.

Składniki:
  • mała marchewka
  • pietruszka
  • ćwierć selera
  • kawałek pora
  • 1 łyżka kaszy jaglanej (lub ryżu)
  • dwie łyżeczki posiekanego koperku
  • łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
  1. Marchew, pietruszkę i selera dokładnie umyj, obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Pora opłucz i drobno pokrój.
  3. Warzywa duś około 5 minut w niewielkiej ilości wody.
  4. Dolej 1,5 szklanki wrzątku i wsyp kaszę jaglaną lub ryż.
  5. Zupę gotuj jeszcze około 20 minut.
  6. Dodaj oliwę lub olej oraz koperek.