poniedziałek, 14 stycznia 2013

Spaghetti z mozzarellą (po 9. miesiącu)


Uwielbiam spaghetti i wszystko co pomidorowe... Igę do smaku tego warzywa muszę przekonywać. Niechętnie je pomidorki i po zjedzeniu kilkunastu łyżek zwykle ją otrzepuje i więcej już nie chce. Być może ma to po Tacie. Podobno kiedy Tata Igi był dzieckiem miał alergię na pomidory, która na szczęście z wiekiem mu minęła.
Przepis ten w niektórych krajach europejskich podaje się maluchom już po 8. miesiącu. W Polsce wg zaleceń dietetyków pomidory powinno się wprowadzać najwcześniej po 9. miesiącu. Jak widać co kraj to obyczaj, a my mamy i tak wiemy co dla naszych maluchów w danym momencie jest najlepsze. :-)

Składniki:
  • 1 dojrzały pomidor (w zimie możesz użyć tego z puszki)
  • pół małej marchewki
  • łyżeczka posiekanej cebuli
  • 2 plasterki cukinii ( jeżeli nie masz cukinii możesz ją pominąć)
  • 2 łyżki mleka (modyfikowane dodajesz po ostudzeniu potrawy, zwykłe możesz dodać wcześniej)
  • łyżka (lub więcej) kleiku ryżowego (dla złagodzenia smaku)
  • 2 plasterki białej mozzarelli
  • łyżka oleju rzepakowego
  • zioła: bazylia, oregano, pieprz (na początek możesz dodać niewiele) 
  • makaron spaghetti (ilość wg uznania - oczywiście z umiarem ;-) )
Sposób przygotowania:
  1. Warzywa umyj , obierz i pokrój w kostkę. Pomidora sparz, zdejmij skórkę, pokrój na ćwiartki i usuń pestki. 
  2. W rondelku zeszklij cebulkę na oleju, a następnie dodaj resztę warzyw i duś w około 1/2 lub 2/3 szklanki wody aż będą miękkie.
  3. Makaron ugotuj osobno dodając do gotującej się wody nieco oliwy lub oleju rzepakowego. Po ostudzeniu drobno pokrój.
  4. Gdy warzywa (zwłaszcza marchewka) będą miękkie dodaj zioła i pokrojony w kostkę ser mozzarella. Mieszaj aż dokładnie się rozpuści i nie będzie przyklejał się do łyżki.
  5. Zestaw rondelek z ognia. Sos możesz zmiksować, a następnie dodać do niego kleik ryżowy by uzyskać lepszą konsystencję i pokrojony wcześniej makaron.
  6. Na koniec zabiel potrawę mlekiem.
Z czasem przyrządzania tego dania możesz zrezygnować z kleiku ryżowego i w razie potrzeby zagęszczać sos odrobiną mąki.