Łosoś pieczony w oliwie i bazylii ma wyśmienity smak. Bazylia jest ziołem dość aromatycznym. Można doprawić nią wiele potraw, sałatek czy mięs, a także zaparzyć ze świeżych liści i wrzątku herbatę. Parę z takiej herbaty powinny wdychać osoby z gorączką i katarem. Dodając do niej łyżkę miodu zrobimy wspaniałe lekarstwo na kaszel. Roślina łagodzi wzdęcia, kolkę, wszelkie niestrawności, koklusz, napady padaczkowe i migrenowe bóle głowy. Powoduje też zwiększenie ilości pokarmu u kobiet karmiących piersią. Zmieszana z rozmarynem doskonale zastępuje sól. Jak sami widzicie bazylia ma dobroczynny wpływ i nie należy jej się bać. Spokojnie możecie dodawać ją do dań dla maluszka. :-) Ma dobroczynny wpływ na jego brzuszek, a dodatkowo nada potrawie cudowny aromat.
Składniki:
- nieduży kawałek fileta z łososia
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- szczypta suszonej bazylii
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek cebuli
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Oliwę z oliwek wymieszaj z bazylią i skrop nią filet rybny.
- Łososia zawiń w folię aluminiową i piecz około 20 minut.
- Warzywa umyj i obierz.
- Zalej je wrzątkiem i gotuj aż będą miękkie.
- Kiedy ostygną zmiksuj je na sos. Jeśli maluch umie gryźć, zmiksuj część jarzyn, a resztę pokrój na kawałki.
- Upieczoną rybę oddziel od skóry, wyjmij ości, podziel na kawałki i ułóż ją na sosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz