wtorek, 22 stycznia 2013

Łosoś w sosie warzywnym (po 8. miesiącu)

Łosoś pieczony w oliwie i bazylii ma wyśmienity smak. Bazylia jest ziołem dość aromatycznym. Można doprawić nią wiele potraw, sałatek czy mięs, a także zaparzyć ze świeżych liści i wrzątku herbatę. Parę z takiej herbaty powinny wdychać osoby z gorączką i katarem. Dodając do niej łyżkę miodu zrobimy wspaniałe lekarstwo na kaszel. Roślina łagodzi wzdęcia, kolkę, wszelkie niestrawności, koklusz, napady padaczkowe i migrenowe bóle głowy. Powoduje też zwiększenie ilości pokarmu u kobiet karmiących piersią. Zmieszana z rozmarynem doskonale zastępuje sól. Jak sami widzicie bazylia ma dobroczynny wpływ i nie należy jej się bać. Spokojnie możecie dodawać ją do dań dla maluszka. :-) Ma dobroczynny wpływ na jego brzuszek, a dodatkowo nada potrawie cudowny aromat.

Składniki:
  • nieduży kawałek fileta z łososia
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • szczypta suszonej bazylii
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek cebuli
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  2. Oliwę z oliwek wymieszaj z bazylią i skrop nią filet rybny. 
  3. Łososia zawiń w folię aluminiową i piecz około 20 minut.
  4. Warzywa umyj i obierz. 
  5. Zalej je wrzątkiem i gotuj aż będą miękkie. 
  6. Kiedy ostygną zmiksuj je na sos. Jeśli maluch umie gryźć, zmiksuj część jarzyn, a resztę pokrój na kawałki. 
  7. Upieczoną rybę oddziel od skóry, wyjmij ości, podziel na kawałki i ułóż ją na sosie.