środa, 16 stycznia 2013

Pancake (po 11. miesiącu)



Kto z was lub waszych dzieci nie lubi naleśników? Chyba nie znam takiej osoby. :-) Będąc w ciąży w ostatnim trymestrze objadałam się nimi prawie codziennie. Możecie sobie wyobrazić minę mojego męża, który wracając z pracy pytał co na obiad, a tu znów naleśniki? :-D Pancaki to amerykańskie naleśniki nieco grubsze od naszych- uwielbiam je. Możecie raz na czas polać je syropem klonowym lub sosem karmelowym. Polecam podawać je z owocami (truskawkami, malinami, bananami, jabłkami, pomarańczami, borówkami...). Dodają maluchowi energii i mogą być pysznym śniadankiem, ewentualnie obiadem. :-) Ich zaletą jest to, że bardzo szybko można je przygotować, a smażenie zajmuje dosłownie chwilę. Z podanych składników wychodzi około 2-3 porcje. Naleśniczki możesz przechowywać w lodówce lub zjeść je razem z maluchem. :-)
Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanka naturalnej maślanki lub wody mineralnej lekko gazowanej
  • łyżka cukru pudru
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • opcjonalnie: świeże borówki amerykańskie
Dodatki:
  • syrop klonowy (bardzo słodki) lub sos karmelowy (b.słodki - przepis w kategorii "Słodkie dla całej rodziny - muffiny bananowe) - to wersja, której nie warto za często proponować maluchowi. Najlepsze naleśniczki są z owocami!
  • banany
  • jagody lub borówki amerykańskie 
  • truskawki
  • mus malinowy (500 g malin świeżych lub mrożonych) - przepis poniżej
Sposób przygotowania:
  1. Jajko opłucz, wbij do miski i dodaj do niej pozostałe składniki. 
  2. Wszystko zmiksuj na konsystencję gęstej śmietany.
  3. Opcjonalnie: dodaj do masy borówki i wymieszaj (naleśniczki smakują wówczas wyśmienicie!)
  4. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu (wystarczy ten, który dodaliśmy do ciasta) i na średnim ogniu smaż pancaki z obu stron.  
Mus malinowy:
  1. Owoce włóż do garnka i na wolnym ogniu podgrzewaj aż zmiękną.
  2. Przetrzyj je przez sitko, aby powstał gęsty sos.
  3. Polej nim naleśniczki.