czwartek, 3 stycznia 2013

Zupa z zielonych jarzyn (po 11. miesiącu)


U nas dzisiaj znów na zielono. Zielone warzywa zawierają sporo kwasu foliowego i żelaza, a także zapobiegają anemii, która jest jedną z przyczyn nawracających infekcji. Warto więc podawać je maluchowi. Iga uwielbia zielone warzywa, dlatego często je serwujemy. :-) Mnie ta zupka również bardzo smakuje. Wystarczy ją nieco doprawić i już mamy lekką i dietetyczną porcję witamin. Zaletą tej zupy jest to, że możesz zrobić ją ze świeżych lub mrożonych warzyw.

Składniki:
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 2 różyczki brokułów
  • plasterek pora
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (po 12. miesiącu możesz użyć kwaśnej śmietany 12%)
  • koperek
Sposób przygotowania:
  1. Warzywa umyj, brokuły i pora drobno posiekaj (jeżeli brokuł jest mrożony możesz pokroić go po ugotowaniu).
  2. Podsmaż chwilkę na rozgrzanej oliwie, a następnie zalej jedną szklanką wody.
  3. Gotuj do miękkości (świeże warzywa około 15 minut, mrożone nieco krócej).
  4. Zestaw z ognia, dodaj drobno posiekany koperek.
  5. Jeżeli zupa jest za gęsta, możesz dodać do niej nieco przegotowanej wody.
  6. Na koniec możesz zabielić zupę jogurtem naturalnym lub śmietaną (po 12. miesiącu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz