U nas dzisiaj znów na zielono. Zielone warzywa zawierają sporo kwasu foliowego i żelaza, a także zapobiegają anemii, która jest jedną z przyczyn nawracających infekcji. Warto więc podawać je maluchowi. Iga uwielbia zielone warzywa, dlatego często je serwujemy. :-) Mnie ta zupka również bardzo smakuje. Wystarczy ją nieco doprawić i już mamy lekką i dietetyczną porcję witamin. Zaletą tej zupy jest to, że możesz zrobić ją ze świeżych lub mrożonych warzyw.
Składniki:
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 2 różyczki brokułów
- plasterek pora
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (po 12. miesiącu możesz użyć kwaśnej śmietany 12%)
- koperek
- Warzywa umyj, brokuły i pora drobno posiekaj (jeżeli brokuł jest mrożony możesz pokroić go po ugotowaniu).
- Podsmaż chwilkę na rozgrzanej oliwie, a następnie zalej jedną szklanką wody.
- Gotuj do miękkości (świeże warzywa około 15 minut, mrożone nieco krócej).
- Zestaw z ognia, dodaj drobno posiekany koperek.
- Jeżeli zupa jest za gęsta, możesz dodać do niej nieco przegotowanej wody.
- Na koniec możesz zabielić zupę jogurtem naturalnym lub śmietaną (po 12. miesiącu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz