czwartek, 3 stycznia 2013

Zupa z zielonych jarzyn (po 11. miesiącu)


U nas dzisiaj znów na zielono. Zielone warzywa zawierają sporo kwasu foliowego i żelaza, a także zapobiegają anemii, która jest jedną z przyczyn nawracających infekcji. Warto więc podawać je maluchowi. Iga uwielbia zielone warzywa, dlatego często je serwujemy. :-) Mnie ta zupka również bardzo smakuje. Wystarczy ją nieco doprawić i już mamy lekką i dietetyczną porcję witamin. Zaletą tej zupy jest to, że możesz zrobić ją ze świeżych lub mrożonych warzyw.

Składniki:
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 2 różyczki brokułów
  • plasterek pora
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (po 12. miesiącu możesz użyć kwaśnej śmietany 12%)
  • koperek
Sposób przygotowania:
  1. Warzywa umyj, brokuły i pora drobno posiekaj (jeżeli brokuł jest mrożony możesz pokroić go po ugotowaniu).
  2. Podsmaż chwilkę na rozgrzanej oliwie, a następnie zalej jedną szklanką wody.
  3. Gotuj do miękkości (świeże warzywa około 15 minut, mrożone nieco krócej).
  4. Zestaw z ognia, dodaj drobno posiekany koperek.
  5. Jeżeli zupa jest za gęsta, możesz dodać do niej nieco przegotowanej wody.
  6. Na koniec możesz zabielić zupę jogurtem naturalnym lub śmietaną (po 12. miesiącu).