czwartek, 31 stycznia 2013

Pulpety cielęce (po 10. miesiącu)


Pulpeciki są pyszne. Czasami mięso wyrabiam jeszcze z połową zmielonej małej cebulki, żeby nieco zmienić smak. :-) Taki obiad możesz zrobić dla całej rodziny, doprawiając część masy mięsnej solą i pieprzem. Po 12 miesiącu możesz zaserwować maluchowi do dania dodatkowo buraczki na ciepło. Przepis wkrótce. :-) Do tego ziemniaczki z masełkiem i koperkiem i obiecuję, że żaden maluch się nie oprze.
 
Składniki:
  • 150 g cielęciny
  • łyżka tartej bułki
  • białko
  • marchewka 
  • pietruszka
  • natka pietruszki
  • łyżka oleju rzepakowego
  • posiekany koperek
Sposób przygotowania:
  1. Mięso zmiel w maszynce.
  2. Obrane i umyte warzywa zetrzyj na tarce, dodaj natkę pietruszki i gotuj około 10 minut.
  3. Mięso wyrób z bułką i białkiem na gładką masę i uformuj pulpety.
  4. Po 10 minutach gotowania warzyw dodaj do garnka pulpeciki i gotuj całość 15 minut.
  5. Pulpety wyjmij na talerz. Do warzyw dodaj olej rzepakowy i wymieszaj.
  6. Tak przygotowane warzywa ułóż na mięsie, posyp koperkiem i podawaj z ziemniakami lub kaszą.