Pulpeciki są pyszne. Czasami mięso wyrabiam jeszcze z połową zmielonej małej cebulki, żeby nieco zmienić smak. :-) Taki obiad możesz zrobić dla całej rodziny, doprawiając część masy mięsnej solą i pieprzem. Po 12 miesiącu możesz zaserwować maluchowi do dania dodatkowo buraczki na ciepło. Przepis wkrótce. :-) Do tego ziemniaczki z masełkiem i koperkiem i obiecuję, że żaden maluch się nie oprze.
Składniki:
- 150 g cielęciny
- łyżka tartej bułki
- białko
- marchewka
- pietruszka
- natka pietruszki
- łyżka oleju rzepakowego
- posiekany koperek
- Mięso zmiel w maszynce.
- Obrane i umyte warzywa zetrzyj na tarce, dodaj natkę pietruszki i gotuj około 10 minut.
- Mięso wyrób z bułką i białkiem na gładką masę i uformuj pulpety.
- Po 10 minutach gotowania warzyw dodaj do garnka pulpeciki i gotuj całość 15 minut.
- Pulpety wyjmij na talerz. Do warzyw dodaj olej rzepakowy i wymieszaj.
- Tak przygotowane warzywa ułóż na mięsie, posyp koperkiem i podawaj z ziemniakami lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz