piątek, 22 lutego 2013

Barszczyk (po 11. miesiącu)


Zapach, smak i kremowa konsystencja zupki przyciąga do kuchni wszystkich domowników. Mimo, że w zupie nie ma soli smakuje każdemu, a Iga wręcz czeka na kolejną łyżeczkę z otwartą buzią. :-) Z przepisu wychodzą mi 4 zupki (po około 180ml) lub mniej w zależności od tego czy mój mąż je razem z Igą. ;-) Pamiętajcie, że sól bardzo łatwo można zastąpić ziołami. Jeżeli ktoś jest przyzwyczajony do smaku popularnej w polskich domach "maggi" (tak jak mój mąż :-) ) może wkroić do zupy drobno pokrojonego selera naciowego (ilość zależy od tego jak bardzo intensywny lubicie smak - maluchowi taki seler też nie zaszkodzi) i dodać do niej nieco świeżych bądź suszonych ziół. Doskonale sprawdzi się koperek oraz natka pietruszki. 

Składniki:
  • włoszczyzna
  • 2 ziemniaki
  • 2 buraki (wielkości piąstki)
  • koperek
  • olej rzepakowy
  • jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
  1. Buraki opłucz i ugotuj. Kiedy przestygną, obierz je i pokrój w ćwiartki.
  2. Włoszczyznę obierz i dokładnie umyj, a następnie zalej niewielką ilością wody (0,5l) i gotuj aż warzywa zmiękną.
  3. Ziemniaki obierz i ugotuj osobno.
  4. W garnku z włoszczyzną zostaw tylko 2 marchewki i pietruszkę (jedną dużą lub dwie mniejsze), dodaj buraczki i ugotowane ziemniaki, a następnie zmiksuj całość na gładki mus. 
  5. Koperek umyj i bardzo drobno posiekaj, dodaj do zupy wraz z olejem.
  6. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty możesz dodać nieco przegotowanej wody.
  7. Zupkę podawaj maluszkowi w miseczce. Możesz zabielić ją odrobiną jogurtu naturalnego bądź ekologicznej śmietany.