czwartek, 28 lutego 2013

Budyń z musem truskawkowym (po 12. miesiącu)


Pyszny deser, któremu żaden maluch się nie oprze. To chyba najlepszy budyń jaki do tej pory zrobiłam. :-) Przypomina mi nieco smak mojej ulubionej białej czekolady z truskawkami w jednej z lepszych kawiarni. Deser ten pysznie smakuje również z musem malinowym. Z podanych składników wychodzą dwie porcje.

Składniki:
  • 250 ml mleka
  • łyżeczka masła
  • łyżka miodu
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 żółtko
Składniki na mus truskawkowy:
  • 4-5 dużych truskawek
  • 1,5 łyżki miodu
 Sposób przygotowania:
  1. Do rondelka wlej 200 ml mleka i zagotuj razem z masłem i miodem.
  2. Żółtko, mąkę kukurydzianą i resztę mleka zmiksuj razem, a następnie powoli wlewaj do gotującego się mleka, cały czas mieszając.
  3. Budyń gotuj kilka minut, aż zgęstnieje.
Sposób przygotowania musu:
  1. Truskawki umyj i oczyść.
  2. Zmiksuj z miodem i przełóż do miseczek.
Gotowy budyń układaj na musie owocowym.