środa, 27 lutego 2013

Zupa jarzynowa po włosku (po 9. miesiącu)


Zupa jarzynowa po włosku to zupa wieloskładnikowa. Warto przyrządzić ją dla malucha ponieważ zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które wspomagają odporność dziecka. Jest to naturalna metoda dostarczenia organizmowi tego co najlepsze. Warzywa chronią przed tyciem, nadciśnieniem, chorobami serca i nowotworami. W celu zachowania jak największej ilości składników odżywczych pamiętaj by gotować je krótko i w małej ilości wody. Gotowanie zupy zaczynaj od warzyw, które gotują się najdłużej wrzucając je bezpośrednio na wrzątek. Na zakupach wybieraj warzywa świeże. Powinny być jędrne, pachnące, bez plam i śladów pleśni, a cebula nie powinna kiełkować. Unikaj tych, które mają gigantyczne rozmiary za wyjątkiem kapusty.

Składniki:
  • 1 marchewka
  • połowa pora
  • pół pietruszki
  • ćwierć cebuli
  • ćwierć główki włoskiej kapusty
  • gałązka selera naciowego
  • 1 ziemniak
  • 1/3 średniej cukinii
  • 3 pomidory z puszki
  • 4-5 łyżek ugotowanego drobnego makaronu (ja użyłam wesołych literek) lub niepełna szklanka nieco większego (opcja dla starszych dzieci)
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki suszonej bazylii lub łyżeczka świeżej
  • 1 łyżka oliwy extra vergine lub olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Kapustę możesz poszatkować.
  2. W garnku zagotuj 1 litr wody, a następnie wrzuć marchew, pietruszkę, selera, ziemniaka, pora, cebulę i kapustę.
  3. Po 10 minutach dodaj cukinię i pomidory.
  4. Po kolejnych 5 minutach dosyp natkę pietruszki i bazylię, po czym zestaw zupę z ognia.
  5. Na końcu wsyp ugotowany wcześniej makaron i wlej łyżkę oliwy.
Tak przyrządzoną zupę możesz podać smykowi. Jest to też idealny przepis dla osób będących na diecie. :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz