piątek, 1 marca 2013

Kotleciki z czosnkiem (po 11. miesiącu)



Przyszedł czas na oswojenie maluszka z czosnkiem. Wprowadzaj go ostrożnie, gdyż w dużych ilościach może podrażnić żołądek malucha. Jeśli twoje dziecko ma lub miało problemy z brzuszkiem nie podawaj czosnku do około 18 miesiąca. Najlepiej skonsultować się z pediatrą czy nie ma przeciwwskazań na dodawanie go do potraw.
Kupując czosnek sprawdzaj jego pochodzenie! Najlepiej kupować ten, który pochodzi z Polski. Kotlecik daj maluszkowi do rączki, by mógł sam sobie go jeść.

Składniki:
  • 100 g indyka
  • 1/4 bułki
  • łyżka pietruszki
  • plaster cebuli
  • 1/3 ząbka czosnku (wyciśniętego)
  • białko 
  • łyżka lub dwie drobnej kaszki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
  1. Bułkę namocz w mleku i dokładnie odciśnij. 
  2. Przez maszynkę zmiel: mięso, cebulę, pietruszkę i bułkę.
  3. Do masy dodaj białko, czosnek oraz kaszkę kukurydzianą i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego i smaż z obu stron aż się zarumienią.
  5. Podawaj obiad maluszkowi np. z buraczkami na ciepło i ziemniaczkami.