Domowy twarożek to idealny sposób na śniadanko lub lekką przekąskę. Naprawdę warto zrobić go samemu, bo jest o milion razy lepszy niż ten sklepowy. :-) Robi się go stosunkowo szybko. Wystarczy niecałe 10 minut. Jedyny minus jest taki, że musi się długo odsączać - około 2-3h. Starszemu dziecku możesz ułożyć go na kanapce pokrytej sałatą. Taki twarożek możesz dowolnie łączyć: ze szczypiorkiem, koperkiem, pomidorkami... Nie zawiera konserwantów ani innych sztuczności. W połączeniu z koperkiem nie musisz go dodatkowo przyprawiać. Przed podaniem starszemu niejadkowi spróbuj czy nie trzeba go lekko posolić lub popieprzyć. POLECAM! TO NAPRAWDĘ PYSZNE I ŁATWE!
Składniki:
- lniana ściereczka bądź gaza jałowa
- szklanka zsiadłego mleka
- 1/2 szklanki świeżego mleka 3,2%
- 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
- 2-3 pomidorki koktajlowe
- kilka łodyg szczypiorku
- Zagotuj świeże mleko.
- Kiedy zacznie wrzeć, dodaj zsiadłe mleko. Całość lekko podgrzewaj (nie gotuj) aż zaczną tworzyć się grudki.
- Przelej masę twarogową na sitko wyłożone lnianą ściereczką lub gazą i pozostaw do obcieknięcia na 2 godziny.
- Twarożek ugnieć widelcem i wymieszaj z posiekanym koperkiem.
- Jeżeli serek będzie za gęsty, dodaj odrobinę wody mineralnej najlepiej gazowanej wówczas stanie się puszysty.
- Pomidorki sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Jednym możesz udekorować myszkę, a resztę pokrój i podaj na kanapce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz