środa, 6 lutego 2013

Domowy twarożek (po 11. miesiącu)


Domowy twarożek to idealny sposób na śniadanko lub lekką przekąskę. Naprawdę warto zrobić go samemu, bo jest o milion razy lepszy niż ten sklepowy. :-) Robi się go stosunkowo szybko. Wystarczy niecałe 10 minut. Jedyny minus jest taki, że musi się długo odsączać - około 2-3h. Starszemu dziecku możesz ułożyć go na kanapce pokrytej sałatą. Taki twarożek możesz dowolnie łączyć: ze szczypiorkiem, koperkiem, pomidorkami... Nie zawiera konserwantów ani innych sztuczności. W połączeniu z koperkiem nie musisz go dodatkowo przyprawiać. Przed podaniem starszemu niejadkowi spróbuj czy nie trzeba go lekko posolić lub popieprzyć. POLECAM! TO NAPRAWDĘ PYSZNE I ŁATWE!

Składniki:
  • lniana ściereczka bądź gaza jałowa
  • szklanka zsiadłego mleka
  • 1/2 szklanki świeżego mleka 3,2%
  • 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • kilka łodyg szczypiorku
Sposób przygotowania:
  1. Zagotuj świeże mleko. 
  2. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj zsiadłe mleko. Całość lekko podgrzewaj (nie gotuj) aż zaczną tworzyć się grudki.
  3. Przelej masę twarogową na sitko wyłożone lnianą ściereczką lub gazą i pozostaw do obcieknięcia na 2 godziny.
  4. Twarożek ugnieć widelcem i wymieszaj z posiekanym koperkiem.
  5. Jeżeli serek będzie za gęsty, dodaj odrobinę wody mineralnej najlepiej gazowanej wówczas stanie się puszysty.
  6. Pomidorki sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Jednym możesz udekorować myszkę, a resztę pokrój i podaj na kanapce.