jajecznica ze szczypiorkiem i suszoną żurawiną |
Składniki:
- 2 jajka
- odrobinę mleka 3,2% (około 1 łyżki)
- łyżeczka drobno pokrojonego szczypiorku
- 2 plasterki gotowanej szynki (najlepiej ugotowanej w domu)
- łyżeczka masła
- ewentualnie kilka ziarenek suszonej żurawiny - jajecznica z żurawiną jest pyszna!
- sól, pieprz do smaku (ja soli staram się nie używać)
- szczypta suszonego tymianku (najlepiej cytrynowego)
- pszenna lub pełnoziarnista bułeczka
Sposób przygotowania:
- Masełko rozgrzej na patelni - jak tylko się rozpuści dodaj pokrojoną w kawałeczki szynkę.
- Jajka rozbij w kubeczku, dodaj mleko, przyprawy, szczypiorek, ewentualnie kilka ziarenek żurawiny i wymieszaj, a następnie przelej na patelnię.
- Smaż ciągle mieszając aż trochę się zetnie.
- Przełóż na talerz i podawaj z kilkoma plasterkami bułeczki, posmarowanymi masełkiem.
|
jajecznica z szynką i ze szczypiorkiem z domowymi bułeczkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz