czwartek, 7 lutego 2013

Jajecznica (po 12. miesiącu)

jajecznica ze szczypiorkiem i suszoną żurawiną
Dziś idealny przepis na śniadanie lub kolację. Jajecznica z gotowaną szyneczką i szczypiorkiem, podana z domowej roboty bułeczką pszenną. Na jajecznicę chyba nie muszę podawać przepisu. Ze względu na mojego męża, któremu czasem brakuje pomysłów, postanowiłam jednak to zrobić. :-) Iga zjadła na kolację jajecznicę z 2 jajek, z dwoma plasterkami bułeczki. Jajecznicę możesz zrobić z większej porcji dla całej rodzinki - my tak zrobiliśmy. ;-) 

Składniki:
  • 2 jajka
  • odrobinę mleka 3,2% (około 1 łyżki)
  • łyżeczka drobno pokrojonego szczypiorku
  • 2 plasterki gotowanej szynki (najlepiej ugotowanej w domu)
  • łyżeczka masła
  • ewentualnie kilka ziarenek suszonej żurawiny - jajecznica z żurawiną jest pyszna!
  • sól, pieprz do smaku (ja soli staram się nie używać)
  • szczypta suszonego tymianku (najlepiej cytrynowego)
  • pszenna lub pełnoziarnista bułeczka
Sposób przygotowania:
  1. Masełko rozgrzej na patelni - jak tylko się rozpuści dodaj pokrojoną w kawałeczki szynkę.
  2. Jajka rozbij w kubeczku, dodaj mleko, przyprawy, szczypiorek, ewentualnie kilka ziarenek żurawiny i wymieszaj, a następnie przelej na patelnię.
  3. Smaż ciągle mieszając aż trochę się zetnie.
  4. Przełóż na talerz i podawaj z kilkoma plasterkami bułeczki, posmarowanymi masełkiem.
jajecznica z szynką i ze szczypiorkiem z domowymi bułeczkami