poniedziałek, 4 lutego 2013

Krem marchewkowo-paprykowy (po 12. miesiącu)


Konsystencja zupy jest idealnie kremowa. Śmiało możesz zrobić większą porcję dla całej rodziny. Przed doprawianiem odebrałam odpowiednią część dla Igi. Opierałam ten przepis na "kremie z żółtej papryki", który jest w kategorii po 10 miesiącu. Dziesięciomiesięcznemu smykowi możesz podać tą zupę bez soli i śmietany. Jest bardzo smaczna i sycąca, ma lekko słodkawy smak.

Składniki:
  • jarzynka na bulion
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 żółte papryki
  • 1 cebula (jeżeli nie ma jej w jarzynce)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • śmietana 18% tłuszczu
  • kleik kukurydziany
 Sposób przygotowania:
  1. Jarzyny obierz, opłucz i wrzuć na 1 litr gotującej się wody. Gotuj pod przykryciem około 20 minut. 
  2. Po tym czasie odcedź jarzyny pozostawiając w bulionie 2 lub 3 marchewki, 1 cebulę i 1 pietruszkę.
  3. Paprykę umyj, pokrój w kostkę, ziemniaki obierz opłucz i drobno pokrój, posiekaj natkę pietruszki i wszystko dodaj do garnka.
  4. Dopraw odrobiną soli i pieprzem (tylko nie przesadź na tym etapie, pamiętając, że podajesz to maluchowi).
  5. Gotuj aż ziemniaki i papryka zmiękną.
  6. Całą zupę zmiksuj na gładki mus, dodaj kleik kukurydziany (może być to tylko łyżka lub kilka łyżek - zależy od gęstości zupy), 2 łyżki oleju rzepakowego i wymieszaj (jeżeli zupa będzie zbyt gęsta możesz dodać odrobinę przegotowanej wody).
  7. Po przestygnięciu dodaj kilka łyżek śmietany i wymieszaj. 
  8. Odbierz odpowiednią ilość dla swojego dziecka, a resztę zupy dopraw według upodobań.