Konsystencja zupy jest idealnie kremowa. Śmiało możesz zrobić większą porcję dla całej rodziny. Przed doprawianiem odebrałam odpowiednią część dla Igi. Opierałam ten przepis na "kremie z żółtej papryki", który jest w kategorii po 10 miesiącu. Dziesięciomiesięcznemu smykowi możesz podać tą zupę bez soli i śmietany. Jest bardzo smaczna i sycąca, ma lekko słodkawy smak.
Składniki:
- jarzynka na bulion
- 2 duże ziemniaki
- 2 żółte papryki
- 1 cebula (jeżeli nie ma jej w jarzynce)
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- śmietana 18% tłuszczu
- kleik kukurydziany
Sposób przygotowania:
- Jarzyny obierz, opłucz i wrzuć na 1 litr gotującej się wody. Gotuj pod przykryciem około 20 minut.
- Po tym czasie odcedź jarzyny pozostawiając w bulionie 2 lub 3 marchewki, 1 cebulę i 1 pietruszkę.
- Paprykę umyj, pokrój w kostkę, ziemniaki obierz opłucz i drobno pokrój, posiekaj natkę pietruszki i wszystko dodaj do garnka.
- Dopraw odrobiną soli i pieprzem (tylko nie przesadź na tym etapie, pamiętając, że podajesz to maluchowi).
- Gotuj aż ziemniaki i papryka zmiękną.
- Całą zupę zmiksuj na gładki mus, dodaj kleik kukurydziany (może być to tylko łyżka lub kilka łyżek - zależy od gęstości zupy), 2 łyżki oleju rzepakowego i wymieszaj (jeżeli zupa będzie zbyt gęsta możesz dodać odrobinę przegotowanej wody).
- Po przestygnięciu dodaj kilka łyżek śmietany i wymieszaj.
- Odbierz odpowiednią ilość dla swojego dziecka, a resztę zupy dopraw według upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz