Dzisiaj przepis na zupkę kalafiorową.
Żeby zupa miała intensywny smak, a także by nie dodawać do niej soli- dodaję Idze (13 miesięcy) prawie całą natkę koperku. Zupa będzie bardziej wartościowa, jeżeli dodasz do niej 2 łyżki wcześniej ugotowanego mięska. Ja tego nie robię, bo już jakiś czas podaję córce dwudaniowe obiadki.
Kalafior jest warzywem zawierającym m.in. sód, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź, a także cenne witaminy: K, B1, B2, B6, C, A, E, K. Jest niskokaloryczny i nie wywołujący żadnych alergii. Wzmacnia i podnosi odporność organizmu, zwalcza zaparcia, zapobiega starzeniu się skóry, leczy schorzenia jelit i żołądka, wzmacnia serce, ma działanie przeciwnowotworowe, uniemożliwia rozwój istniejących już komórek rakowych, zapobiega przerzutom. Kalafior ma jeszcze wiele innych wartości. Kupując go-sprawdzaj, by jego kolor był jednobarwny, bez plamek i przebarwień. Jego liście powinny być sztywne. Podczas gotowania kalafiora gotuj go bez przykrycia. Wówczas ulotni się zapach siarki. W celu pozbycia się nieprzyjemnego zapachu możesz do gotującego się kalafiora dodać odrobinę mleka, kilka kropel cytryny lub gałkę muszkatołową.
Składniki:
- 150 g mrożonego kalafiora (w sezonie świeżego) - kilka niedużych różyczek
- 2 ziemniaki
- 1 niewielka marchewka
- łyżeczka oleju rzepakowego
- koperek
- W garnku zagotuj półtorej szklanki wody.
- Dodaj do niej obrane i pokrojone ziemniaki, marchewkę i kalafiora - woda powinna lekko przykrywać jarzyny.
- Koperek umyj i drobno posiekaj.
- Jak warzywa będą miękkie, wyjmij marchewkę i zmiksuj ją z trzema łyżkami wywaru (możesz podać ją maluchowi między posiłkami lub udekorować zupkę).
- Zupę zmiksuj, dodaj odpowiednią ilość koperku dla swojego dziecka (gdyby zupa była za gęsta dodaj odrobinę wody niegazowanej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz