niedziela, 24 lutego 2013

Kremowa zupa kalafiorowa (po 8. miesiącu)


Dzisiaj przepis na zupkę kalafiorową.
Żeby zupa miała intensywny smak, a także by nie dodawać do niej soli- dodaję Idze (13 miesięcy) prawie całą natkę koperku. Zupa będzie bardziej wartościowa, jeżeli dodasz do niej 2 łyżki wcześniej ugotowanego mięska. Ja tego nie robię, bo już jakiś czas podaję córce dwudaniowe obiadki.
Kalafior jest warzywem zawierającym m.in. sód, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź, a także cenne witaminy: K, B1, B2, B6, C, A, E, K. Jest niskokaloryczny i nie wywołujący żadnych alergii. Wzmacnia i podnosi odporność organizmu, zwalcza zaparcia, zapobiega starzeniu się skóry, leczy schorzenia jelit i żołądka, wzmacnia serce, ma działanie przeciwnowotworowe, uniemożliwia rozwój istniejących już komórek rakowych, zapobiega przerzutom. Kalafior ma jeszcze wiele innych wartości. Kupując go-sprawdzaj, by jego kolor był jednobarwny, bez plamek i przebarwień. Jego liście powinny być sztywne. Podczas gotowania kalafiora gotuj go bez przykrycia. Wówczas ulotni się zapach siarki. W celu pozbycia się nieprzyjemnego zapachu możesz do gotującego się kalafiora dodać odrobinę mleka, kilka kropel cytryny lub gałkę muszkatołową.

Składniki:
  • 150 g mrożonego kalafiora (w sezonie świeżego) - kilka niedużych różyczek
  • 2 ziemniaki
  • 1 niewielka marchewka
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • koperek
Sposób przygotowania:
  1. W garnku zagotuj półtorej szklanki wody.
  2. Dodaj do niej obrane i pokrojone ziemniaki, marchewkę i kalafiora - woda powinna lekko przykrywać jarzyny.
  3. Koperek umyj i drobno posiekaj.
  4. Jak warzywa będą miękkie, wyjmij marchewkę i zmiksuj ją z trzema łyżkami wywaru (możesz podać ją maluchowi między posiłkami lub udekorować zupkę).
  5. Zupę zmiksuj, dodaj odpowiednią ilość koperku dla swojego dziecka (gdyby zupa była za gęsta dodaj odrobinę wody niegazowanej).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz