Tak przygotowana ryba jest bardzo smaczna, dietetyczna i lekkostrawna. Taki obiad śmiało może zjeść z wami maluch. W przeciwieństwie do mojego męża, jest to jeden z moich ulubionych obiadów. Mąż twierdzi, że to danie jest typowo damskie, a smak przypomina mu nieco rybę po grecku. Fakt skład podobny, ale bez koncentratu pomidorowego i inaczej przyprawione. Polecam spróbujcie tego dania, a jeżeli wy nie lubicie ryby, to warto przygotować ją w ten sposób chociaż dla smyka, oczywiście z mniejszej ilości składników. ;-) Wystarczy do takiej ryby ugotować tylko ziemniaki i pyszny obiad gotowy!
Dobra rada: Lepiej nie zabieraj się za rybę w jarzynach nie mając specjalnej maszyny do krojenia warzyw. W tej ilości tarcie jarzyn ręcznie to spore wyzwanie! :-)
Składniki dla rodziny:
- 6 filetów (najlepiej świeżych, ale mogą być też mrożone)
- duży seler
- 4 duże marchewki
- 2 cebule
- 1 duża pietruszka
- sól, pieprz, bazylia, oregano, odrobina wegety (lub sól wymieszana z drobno posiekaną natką pietruszki)
- masło do wysmarowania formy
- śmietana 12% lub 18% (małe opakowanie)
Sposób przygotowania:
- Rybę rozmroź, opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i przypraw odrobiną soli i pieprzu.
- Warzywa zetrzyj na tarce do buraków i przypraw je niewielką ilością soli, pieprzem, bazylią, oregano i odrobiną wegety (jeżeli maluch będzie jadł z wami, to lepiej nie używaj wegety, bo zawiera wzmacniacze smaku i chemię - wówczas po prostu posyp całość większą ilością soli i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki).
- Podłużne naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
- Układaj w nim na przemian: jarzyny - ryba - jarzyny (wystarczą te trzy warstwy) i zamknij całość pokrywką bądź szczelnie folią aluminiową.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz (góra-dół) 1 godzinę (pamiętaj by naczynie było przykryte).
- Po tym czasie wyjmij "zapiekankę", na wierzchu rozsmaruj śmietanę (wersji z jogurtem naturalnym nie próbowałam, ale być może też się nadaje), posyp po niej odrobiną soli i pieprzem, wstaw do piekarnika i piecz tym razem bez przykrycia kolejne 10-15 minut.
- Sprawdź czy warzywa są miękkie. Jeśli tak to obiad jest gotowy. Jeżeli jeszcze są twarde to znaczy, że musisz jeszcze na parę minut wstawić całość do piekarnika.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz