poniedziałek, 11 marca 2013

Gołąbki (po 12. miesiącu)


Sobota - plucha za oknem, wszyscy w domu, mąż bawi się z córeczką. Jeśli wiec macie więcej czasu jak ja dzisiaj - zachęcam do zrobienia gołąbków.
To prawda, że są bardzo pracochłonne. Domowy smak gołąbków to prawdziwe niebo dla podniebienia. Obiad jest mało kaloryczny, za to bardzo wartościowy.
Ryż jest dobry dla dzieci, bo nie zawiera glutenu, nie uczula, jest delikatny dla żołądka, lekkostrawny, zawiera mało sodu dzięki czemu woda nie jest zatrzymywana w organizmie.
Kapusta - dostarcza nam fosforu, manganu, miedzi, potasu, wapnia, żelaza, sodu oraz witamin A, C,E i z grupy B. Znajduje się w niej wiele siarki-pierwiastka, który upiększa włosy, cerę i paznokcie. Niby nic, a takie bogactwo w tej zielonej głowie.

Składniki:
  • 1 duża biała kapusta
  • 80 dkg chudej łopatki wieprzowej lub szynki
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 jajko
  • 1 jarzynka
  • pół cebuli 
  • opcjonalnie dla dorosłych: kilka suszonych grzybków
  • sól
  • pieprz
  • listki laurowe
  • dla dorosłych - łyżeczka wegety 
  • natka pietruszki
 Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotuj w garnku, odsącz i ostudź.
  2. Mięso zmiel, po czym odbierz dziecku więcej drobiowego, a mniej wieprzowego (1 garstka na 1 gołąbka).
  3. Ryż dodaj do mięsa i wymieszaj z solą, pieprzem i wegetą.
    Dziecku dodaj tyle ryżu, by stanowił 1/3 mięsa i wymieszaj razem z odrobiną soli i pieprzu, łyżką posiekanej natki pietruszki.
  4. Jajko sparz, rozbij i rozkłóć widelcem. 1 łyżeczkę dodaj do masy dla dziecka, pozostałość przelej do miski z masą dla dorosłych, a następnie dokładnie wymieszaj. 
  5. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć na wrzątek kapustę, z której uprzednio wytnij głąb. Gotuj pod przykryciem 5 minut.
  6. Ciągle gotując ściągaj kolejno liście i odkładaj na talerz.
  7. Żeby łatwiej było zawijać liście, zetnij część z ich grubego końca.
  8. Mięso zawijaj w liście.
  9. Na dno dużego garnka, gdzie będą gotowały się gołąbki połóż liście kapusty, by całkowicie je przykryły. 
  10. Na liściach ułóż pokrojoną i obraną jarzynkę, suszone grzyby i cebulę.
    W mniejszym garnuszku dla dziecka zrób to samo tylko nie kładź na dno grzybów!
  11. W garnku ciasno układaj gołąbki. 
  12. Do garnka dla dorosłych dodaj 1/4 łyżeczki soli, pół łyżeczki wegety, listek laurowy, kilka łodyg natki pietruszki. Gołąbki przykryj dokładnie liśćmi kapusty.
    W garnku dla malucha po ułożeniu gołąbków wsyp szczyptę soli, 1 mały listek laurowy i kilka łodyg natki pietruszki, również przykryj wszystko liśćmi kapusty.
  13. Zalej gołąbki w obu garnkach wrzątkiem i przykryj pokrywką.
  14. Gotuj około 1,5 godziny tak, by kapusta zmiękła.
Gotowe gołąbki możesz polać sosem pomidorowym lub pieczarkowym (po 36. miesiącu). Do ich zrobienia użyj wody, w których gotowały się gołąbki. Dodaj do niej np. mały przecier pomidorowy lub pomidory w puszce przetarte przez sitko, albo podsmażone z cebulką pieczarki. Możesz doprawić sos solą, pieprzem, oregano, bazylią, czosnkiem - tym czym lubisz. W małej śmietanie rozrób 1-2 łyżki mąki, dokładnie rozmieszaj i dodaj do sosu. W razie potrzeby dolej przegotowanej wody.

mięso dla dziecka po 12. miesiącu
mięso dla reszty rodziny


punkt 5: wytnij głąb z kapusty


punkt 6. Ściągaj kolejno liście
punkt 7. zetnij część z ich grubego końca









 
mięso zawijaj w liście: najpierw zawiń boki boki, a później roluj
punkt 9. garnek dla rodziny
punkt 9. garnek dla dziecka po 12. miesiącu









punkt 11.
punkt 12.