niedziela, 3 marca 2013

Leniwe pierogi z sosem jabłkowym (po 11. miesiącu)



Kluseczki mogę jeść w każdej postaci. Uwielbiam łączyć je ze słodkimi dodatkami, owocami, masłem, cynamonem, zmielonymi orzechami. Moja córeczka też je polubiła.
Ciasta na pierogi wyjdzie dość sporo. Najpierw możesz odebrać maluszkowi odpowiednią porcję na 1 lub 2 dnia, po czym dla reszty rodziny-do ciasta możesz dodać sól i pieprz.

Składniki:
  • pół kilo tłustego sera białego
  • 3 jajka
  • dwie szklanki mąki
  • 1 jabłko
  • łyżeczka masła
  • pół łyżeczki cukru (lub mniej)
  • odrobina cynamonu
Sposób przygotowania:
  1. Ser biały zmiel w maszynce. 
  2. Oddziel żółtka od białek i dodaj je ze szklanką mąki do miski z serem, po czym całość wymieszaj.
  3. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  4. Do masy dodawaj powoli pianę i ręką wyrabiaj ciasto dodając resztę mąki tak, by ciasto nie było zbyt rzadkie (jeżeli dodasz zbyt dużo mąki leniwe mogą być za twarde).
  5. Na stolnicy posypanej mąką formuj z ciasta wałeczki, a następnie lekko je spłaszczaj i krój po skosie by nadać pierogom kształt rombów.
  6. Wrzucaj po 3-4 garstki do wrzącej wody, a kiedy wypłyną gotuj je 2-3 minuty. 
 Sos jabłkowy:
  1. Jabłko obierz, usuń pestki i pokrój w drobną kosteczkę. 
  2. Przełóż je do rondelka, dodaj odrobinę wody, łyżeczkę masła, odrobinę cynamonu i pół (lub mniej) łyżeczki cukru.
  3. Całość gotuj parę minut, aż jabłko zmięknie.
  4. Tak przygotowanym sosem polewaj kluseczki.