sobota, 23 marca 2013

Myszka (po 12. miesiącu)


Jaja gotowane na twardo zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów. Lubią je mali i duzi. Żeby sprawdzić czy jajko jest świeże, wrzuć je do zimnej wody. Jeśli zatonie - nadaje się do jedzenia, a kiedy wypłynie na powierzchnię oznacza to, że trzeba je wyrzucić. By jajko ugotowane było na twardo, powinno się je gotować około 10 minut. Ten czas spowoduje, że pozbędziesz się wszystkich bakterii, wirusów i salmonelli.
Czy wiesz jak odróżnić surowe jajko od ugotowanego? Wystarczy zakręcić je wokół własnej osi. Jajko, które jest ugotowane będzie się kręciło, a jajo surowe nie. :-) Można się w ten sposób pobawić ze starszymi dzieciakami.

Składniki:
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 plasterek żółtego sera
  • plasterek ogórka świeżego lub kiszonego (oczy)
  • 2 plasterki rzodkiewki (uszy)
  • kawałek papryki (nosek)
  • 1-2 szczypiorki
  •  (ogonek)
  • ewentualnie liść lub dwa sałaty (możesz ułożyć ją na kanapce pod serem)
Sposób przygotowania:
  1. Z jednego jajka przyrządzisz maluchowi dwie myszki. Przekrój je na pół i połóż je na wewnętrznej stronie. 
  2. Natnij jajko z góry tak, by włożyć w nie rzodkiewkowe uszy.
  3. Z ogórka wytnij oczy, a z papryki nosek, po czym włóż je w otwory zrobione w jajku.
  4. Na ogonek zrób dziurkę wykałaczką i włóż w nią dłuższą część szczypiorku. Ze szczypiorku możesz zrobić również wąsiki (zrób dziurki w papryce wykałaczką i włóż w nie szczypiorek).
  5. Jajeczne gryzonie ułóż na kromce chleba z żółtym serem. 
SMACZNEGO!