czwartek, 21 marca 2013

Pasta jajeczna (po 12. miesiącu)


Uwielbiam pastę jajeczną. Jest pyszna i zdrowa. To doskonały pomysł na śniadanie, tym bardziej, że zbliża się Wielkanoc. Jeżeli masz w domu małego przedszkolaka możesz zachęcić go do pomocy. Dziecko w tym wieku powinno poradzić sobie z przygotowaniem takiego jedzonka. Kilkuletni smyk sam może obrać jajko, rozgnieść je widelcem lub zetrzeć na tarce, wymieszać z masłem i jogurtem oraz dodać odrobinę soli i pieprzu. Do pokrojenia szczypiorku daj dziecku umyte i wyparzone nożyczki, którymi z łatwością go potnie. Przedszkolak będzie zachwycony pomocą w kuchni, a tak przyrządzone śniadanie będzie mu o wiele bardziej smakowało. :-)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego (lub dwie, jeżeli nie używasz masła)
  • sól, pieprz (dla starszych dzieciaków - te, po skończeniu 12. miesiąca nie potrzebują przypraw)
  • łyżeczka lub dwie posiekanego szczypiorku
  • kilka kromek bagietki
Sposób przygotowania:
  1. Jajka umyj, sparz i ugotuj (ja gotuję 10 minut).
  2. Obierz je, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach lub dokładnie rozgnieć widelcem. 
  3. Do jajek dodaj posiekany szczypiorek, jogurt oraz miękkie masło, po czym wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Możesz doprawić masę solą i pieprzem.
  5. Pastę układaj na kromkach z bagietki i gotowe! Młodszemu dziecku możesz podawać pastę łyżeczką i osobno dać kawałek miękkiej bułeczki. 
Smacznego!