czwartek, 11 kwietnia 2013

Gotowany puch jabłkowy (po 4. miesiącu)


Na początku rozszerzania diety pamiętaj, by papka miała rzadszą konsystencję. Maluszkowi łatwiej będzie ją zaakceptować. Z czasem możesz stopniowo zagęszczać podawane dania. Każde dziecko ma inne upodobania kulinarne, a my rodzice powoli musimy się ich nauczyć. 
Puch jabłkowy możesz podać również starszemu smykowi. Taki mus to doskonała zdrowa przekąska. :-)

Składniki:
  • 1 średnie słodkie jabłko (ewentualnie sok jabłkowy dla niemowląt bez cukru)
  • 2  łyżki kleiku ryżowego 
Sposób przygotowania:
  1. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój, a następnie ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody.
  2. Całość dokładnie zmiksuj na gładki mus.
  3. Mus zagęść kleikiem według uznania. 
  4. W celu polepszenia smaku możesz dodać odrobinę soku jabłkowego dla niemowląt, ale nie jest to konieczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz