poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Muffiny w paski

muffiny bez nadzienia
Muffiny kuszą zapachem i wyglądem. Uśmiechają się do każdego, kto choć na chwilę na nie spojrzy. To prosty, tani i szybki sposób na coś słodkiego. Efekt gwarantowany! Upieczone dzisiaj babeczki zniknęły zanim zdążyły wystygnąć. :-) Z podanych składników możesz zrobić 12-15 sztuk. Te muffinki są jednymi z ulubionych mojego męża. Smakują mu z owocami i bez. :-)
Małemu dziecku lepiej nie podawać ciast z proszkiem do pieczenia ponieważ często drażni żołądek malucha. Lepsze są ciasta z drożdżami czyli naturalnymi spulchniaczami. Babeczkami bezpiecznie mogą zajadać się starsze dzieciaki.
Składniki:
  • 300 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 jajka 
  • 280 ml mleka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  •  maliny (20-30 szt) lub inne owoce: wiśnie w syropie,
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym.
  2. 250 ml mleka starannie połącz z jajkami i olejem, a następnie powoli wlej całość do miski z mąką i starannie wymieszaj łyżką tak, by wszystkie składniki się połączyły.
  3. w miseczce wymieszaj 30 ml mleka i kakao.
  4. Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj mleko z kakaem i wymieszaj.
  5. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i do każdej z nich nakładaj na przemian po 1 łyżce jasnego i ciemnego ciasta.
  6. Wypełnij foremki do 2/3 wysokości.
  7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  8. Do każdej papilotki włóż po 2-3 maliny (świeże lub mrożone).
  9. Babeczki piecz 25 minut, ostudź i przykryj czystą ściereczką. 



muffiny z malinami