środa, 10 kwietnia 2013

Mus malinowy (po 6. miesiącu)


Maliny to samo zdrowie. Pomagają w przeziębieniu, a do tego dbają o urodę i dobre samopoczucie. Pięknie pachną, są pyszne, a co najważniejsze odmładzają. :-) Zawierają w sobie salicylany, dzięki którym działają jak naturalna aspiryna. Niestety mogą powodować alergię. Objawem uczulenia jest wysypka na skórze. Maliny są owocami o cudownym smaku i pięknym zapachu. Są bogatym źródłem witaminy E, C, B1, B2, B6, potasu, żelaza, magnezu i wapnia. 
Mus z malin jest pyszny. Starszemu maluchowi możesz podać go samego, z serkiem homogenizowanym, jogurtem czy biszkoptem. Jeśli chcesz pozbyć się pestek z malin, lekko je podgrzej i przetrzyj przez sito, a następnie wymieszaj z płatkami ryżowymi i zmiksuj. Płatki smakują doskonale również z jabłkami, morelami, brzoskwiniami i innymi owocami. Jeśli robisz mus z mrożonych owoców możesz go lekko posłodzić, a maluchowi po 12. miesiącu dodać do niego miodu. Takie danie podaj dziecku jako deser lub pyszne słodkie śniadanie.

Składniki:
  • 20 g płatków ryżowych
  • 20-30 ml wody
  • 1/2 szklanki malin
  • 1 łyżeczka miękkiego masła lub margaryny bezmlecznej
Sposób przygotowania:
  1. W rondelku zagotuj wodę.
  2. Na wrzątek wsyp płatki ryżowe i maliny i gotuj 2 minuty cały czas mieszając, by płatki stały się miękkie (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody).
  3. Pod koniec dodaj masło.
  4. Całość dokładnie zmiksuj i przełóż do miseczki. Jeśli papka jest za gęsta dodaj przegotowanej wody i wymieszaj.