poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Ryżowe pulpeciki (po 8. miesiącu)


Do ryżowych pulpecików nie musisz podawać żadnych dodatków. Warto zrobić ich więcej i zamrozić na inny dzień.
Proponuję ugotować pulpety na parze. To najzdrowszy sposób przygotowywania posiłków. Produkty zachowują wszystkie składniki odżywcze, a warzywa stają się chrupkie. Jeśli nie masz parowaru, ryżowe kuleczki możesz wrzucić na wrzątek i gotować około 20 minut. Jeżeli twoje dziecko ma skłonność do alergii, zrezygnuj z pomidora. 
Z podanych składników wyszła mi jedna porcja obiadu dla mojej 15. miesięcznej córeczki.  Gotowane na parze pulpety są dość suche, ale mojej Idze to nie przeszkadzało. Zajadała się nimi, popijając szklanką wody. Dla dziecka po 8. miesiącu danie podlej odrobiną bulionu warzywnego lub zrób delikatny sos np. pomidorowy.

Składniki:
  • 100 g fileta z indyka
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 1/2 dużego pomidora (po 9. miesiącu)
  • 1 ugotowane żółtko
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1/3 niedużej cebuli
  • 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta suszonej bazylii lub drobno posiekanej świeżej 
Sposób przygotowania:
  1. Pomidora sparz, obierz ze skóry, łyżeczką usuń pestki z galaretką. Miąższ pokrój w kostkę.
  2. Mięso oczyść, opłucz i zmiel w maszynce.
  3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie lub oleju rzepakowym, po czym dodaj pomidora i smaż około 3 minuty, ciągle mieszając.
  4. Zmielone mięso połącz ze wszystkimi składnikami i dokładnie wymieszaj.
  5. Z masy uformuj nieduże kuleczki i ugotuj je na parze lub we wrzątku. Ja gotowałam na parze 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz