czwartek, 30 maja 2013

Pulpety lub kotlety mielone (po 12. miesiącu)


Ilość składników podaję na obiad dla rodziny 3-4 osobowej na 2-3 dni. Przyprawione mięso możesz podzielić na dwie części i jednego dnia usmażyć na oleju rzepakowym mielone kotlety a drugiego dnia pulpeciki gotowane na parze. Zamiast dodawać do mięsa sztucznych przypraw wzmacniających smak, proponuję użyć świeżej natki pietruszki i warzyw z bulionu. Tak przyprawione mięso będzie smaczne zarówno smażone na styl kotletów mielonych jak i ugotowane na parze. 

Składniki:
  • 1/2 kg mięsa (wołowego, wieprzowego, cielęciny lub z indyka - do wyboru :-) )
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ugotowane warzywa z bulionu: 1 duża marchewka, pół pietruszki, 1 nieduża cebula, 1/4 selera
  • 1 jajko
  • bułka namoczona w mleku lub w wodzie
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • odrobina mąki
Sposób przygotowania:
  1. Bułkę dokładnie odciśnij.
  2. W maszynce zmiel mięso, natkę, warzywa i bułkę.
  3. Do masy dodaj jajko, odrobinę soli i pieprzu, po czym całość dokładnie wymieszaj.
  4. Masę możesz podzielić na dwie części. Z pierwszej uformuj kotleciki, obtocz w mące i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Z drugiej części uformuj pulpeciki, obrocz w mące i ugotuj na parze przez 15-20 minut. 
Smacznego!