środa, 26 czerwca 2013

Sorbet truskawkowy (po 12. miesiącu)


Oto smaczny przepis na domowy sorbet truskawkowy. Jest pyszny, zdrowy i przygotujesz go w kilka minut. Moja córeczka nawet w pochmurny dzień sięga po niego do zamrażarki. Sorbety to najlepsze lody jakie możesz zaoferować dziecku. 12. miesięczny smyk nie zje całego loda - frajdą będzie dla niego spróbowanie czegoś innego, ale taki, który skończył 15. miesięcy na pewno z ogromną chęcią zje domowy sorbet. :-) To dobry sposób na przemycenie maluchowi owoców w jego ulubionej formie. Sorbet możesz zrobić w specjalnych foremkach, pojemnikach po jogurcie czy serku, lub w silikonowej formie np. na muffiny. Wystarczy mieć drewniane patyczki do lodów lub małe plastikowe łyżeczki i odrobinę folii aluminiowej.
Zdecydowanie polecam zrobienie domowych lodów niż kupowanie gotowych w sklepach. Są zdrowsze i smaczniejsze.

Składniki:
  • 250 g truskawek
  • około 1,5 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
Sposób przygotowania:
  1. Truskawki dokładnie umyj i usuń z nich szypułki. 
  2. Zmiksuj je razem z sokiem pomarańczowym, a następnie dosłodź do smaku i wymieszaj.
  3. Masę przelej do foremek do robienia lodów na patyku lub do innych umytych pojemników (np. po jogurcie). Do środka wstaw pionowo plastikowy lub drewniany patyczek ( możesz użyć też plastikowej, małej łyżeczki dziecka) - żeby dobrze zastygła w środku, zabezpiecz ją "kołnierzem" z folii aluminiowej.
  4. Gotowe kubeczki wstaw do zamrażarki na kilka godzin (minimum 5).
  5. By wyjąć lody z kubeczka, włóż go na chwilę pod ciepłą wodę. Po chwili bez trudu wyjmiesz gotowy sorbet dla malucha. 
Smacznego!