poniedziałek, 22 lipca 2013

Botwinkowe babeczki (po 24. miesiącu)


Potrawa ta jest doskonała na przystawkę i idealna na przekąskę dla dziecka. Botwinkowe babeczki są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Możesz je podać np. z czosnkowym dipem. Starsze dziecko chętnie pomoże ci w kuchni myjąc liście łodygi i okrągłe buraczki czy krusząc biały ser.

Składniki:
  • pęczek małej botwinki 
  • łyżka masła
  • 130 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 100 g białego sera
  • łyżka kaszy manny
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Botwinkę dokładnie opłucz (każdy liść osobno). Drobno pokrój liście i obrane wcześniej małe buraczki.
  2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną botwinkę i buraczki, aż zmiękną, po czym ostudź.
  3. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
  4. Do miski włóż mascarpone i pomału dodawał po jednym jajku cały czas dokładnie mieszając.
  5. Dodaj rozkruszony biały ser, kaszę mannę, sól, pieprz, a na końcu podsmażoną botwinkę.
  6. Masę przełóż do małych foremek (mogą być takie na muffiny) i piecz przez 20 minut.
 Smacznego!