poniedziałek, 23 września 2013

Paluszki rybne (po 18. miesiącu)


Ryba w formie paluszków lub kotlecików jest o wiele smaczniejsza i atrakcyjniejsza dla maluchów niż ta tradycyjna. Przygotowania w takiej formie jest mięciutka i pachnąca. Takie danie jest doskonałe nie tylko dla dzieci, ale dla całej rodziny. Jeżeli trudno będzie ci uformować paluszki proponuję zrobić okrągłe burgery. :-)
Jako dodatek do dania polecam kiszonego ogórka, marchewkę, pomidora lub inne ulubione warzywo dziecka.

Składniki:
  • 150 g  ryby morskiej
  • 150 g ugotowanych ziemniaków 
  • łyżka śmietany
  • kawałek pora
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 2 łyżki płatków kukurydzianych
  • olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
  1. Gotuj rybę pod przykryciem około 15 minut lub w parowarze.
  2. Odsącz i rozdrobnij w dłoniach, by upewnić się, że nie ma w niej ości.
  3. Przełóż ją do miski z ziemniakami i wszystko rozdrobnij widelcem tak, by konsystencja była grudkowata.
  4. Pora drobno posiekaj i razem ze śmietaną dodaj go do miski z rybą i ziemniakami. 
  5. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
  6. Teraz przygotuj panierkę: wymieszaj w głębokim talerzu kaszę manną i kukurydzianą oraz drobno pokruszone płatki kukurydziane. 
  7. Z masy formuj paluszki lub kotleciki, obtaczaj w panierce i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu aż uzyskają złoty kolor.
Smacznego!