poniedziałek, 21 października 2013

Ryż z jabłkami (po 12. miesiącu)


Ryż z jabłkami to fantastyczne danie nie tylko na jesienne chłodne popołudnia. Razem z moją córeczką uwielbiamy zajadać się tym przysmakiem. :-) Sprawdza się on zarówno jako obiad jak i podwieczorek. Jest smaczny, słodki i sycący.
Polecam użycie ryżu Basmati.

Składniki:
  • 2 worki sypkiego ryżu
  • 4- 6 dużych jabłek
  • 2 łyżki cukru (lub więcej - zależy od smaku, który chcemy osiągnąć)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (lub odrobinę więcej)
  • masło do wysmarowania żaroodpornego naczynia
  • 200-300 g śmietany (np 18%) wymieszanej z niecałą łyżką cukru i 1/4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotuj w wodzie i odcedź (możesz też ugotować ryż na mleku 3,2%).
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  4. Jabłka wymieszaj z ryżem, dodaj cukier i cynamon.
  5. Całość przełóż do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i polej śmietaną z cukrem i cynamonem.
  6. Piecz pod przykryciem około 45 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 minut.
Smacznego!