wtorek, 22 października 2013

Ciastecza z czekladą (po 18. miesiącu)


Ciasteczka z czekoladą lub kolorowymi cukierkami zawsze potrafią poprawić humor małego buntownika, a wieczorem dodać energii zapracowanej i zmęczonej mamie. ;-) Iga niedługo kończy 21 miesięcy i powoli zaczyna poznawać słodki smak. Staram się trzymać ją z daleka od gotowych słodyczy dostępnych w sklepach, ale nie zawsze mam wpływ na to, co moje dziecko je u babci lub gdy odwiedzamy naszych znajomych. Coś słodkiego wolę przygotować jej sama, bo dokładnie wiem jakich składników używam. Ciasteczka z gorzką czekoladą doskonale zastępują sklepowe gotowce. Są smaczne i słodkie. Jeżeli podasz je raz na czas na pewno nie zaszkodzą twojemu maluchowi. 

Składniki:
  • 175 g mąki
  • 125 g masła
  • 60 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 60 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 75 - 80 g gorzkiej czekolady (dla starszych dzieci możesz użyć np. kolorowych cukierków)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • dodatki: do ciasta możesz dodać 1-2 krople ekstraktu waniliowego, cynamon, sok z cytryny 
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  2. Czekoladę pokrusz na małe kawałki.
  3. Mąkę wymieszaj z solą i sodą.
  4. W oddzielnej misce utrzyj masło z cukrem białym i brązowym, dodaj jajka i miksuj aż składniki dobrze się połączą.
  5. Dodaj mąkę i wymieszaj, a następnie dodaj czekoladę (ewentualnie inne dodatki).
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i małą łyżeczką układaj na niej ciasteczka. Pamiętaj, że ciasteczka wyrosną w piekarniku więc rób między nimi odstępy. 
  7. Wstaw do piekarnika i piecz 12 minut.
 Smacznego!