środa, 23 października 2013

Zupka dyniowa z malinami (po 8. miesiącu)

 
Pierwszy raz zrobiłam zupę dyniową z malinami. Jej smak jak dla mnie jest fenomenalny! Iga też chętnie ją je. Maliny nadają dyni ciekawego smaku. Sama dynia w tym zestawieniu nie jest tak bardzo wyrazista i myślę, że ta zupa zasmakuje każdemu kto nie jest do dyni przekonany. Miąższ dyni składa się w 90% z wody, a jednocześnie jest bogatym źródłem witaminy A. Kupując dynię zwracaj uwagę na kolor. Im bardziej jest intensywny tym więcej znajdziesz w niej witamin.
Jeżeli twoje dziecko jest alergikiem masło możesz zastąpić margaryną bezmleczną.
Z podanych składników wyjdą dwie - trzy porcje zupy. Zupę można zamrażać. Możesz dodać do dyniowej z malinami łyżeczkę ugotowanego ryżu, ale nie jest to konieczne.

Składniki:
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • 1/2 marchewki pokrojonej w kostkę 
  • 1/2 pietruszki pokrojonej w kostkę
  • około 2cm pora 
  • 6 malin
  • koperek
  • majeranek
  • odrobina soli
  • 1 ugotowane żółtko
  • 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie warzywa ugotuj w niewielkiej ilości wody z koperkiem i majerankiem.
  2. Jeżeli jest zbyt dużo wody możesz trochę jej odlać, a jeśli za mało dodaj odrobinę przegotowanej wody.
  3. Warzywa połącz z malinami i masłem, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę.
  4. Do zupki dodaj rozkruszone żółtko i wymieszaj.
  5. Ostudź i podaj maluchowi.
 Smacznego!
Zupa przed zmiksowaniem. Ja dodałam 7 malin, ale z sześcioma będzie smaczniejsza.
Jeżeli kupujesz całą dynię, to taka jak ta będzie miała najbardziej intensywny kolor w środku. :-)