poniedziałek, 11 listopada 2013

Dyniowe risotto (po 9. miesiącu)


Dyniowe risotto jest delikatne i słodkie. Część przygotowanego dania możesz zamrozić. Jeżeli chcesz wzbogacić risotto podaj dziecku dodatkowo plaster pieczonego lub gotowanego schabu, który idealnie komponuje się w tym połączeniu. Dla dzieci z alergią schab możesz zastąpić indykiem. 

Składniki:
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 ugotowane żółtko
  • 1/4 jabłka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżki szczypiorku
  • cynamon
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: kawałek pieczonego lub gotowanego schabu czy indyka
 Sposób przygotowania:
  1. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulkę obierz, drobno pokrój i zeszklij na oleju.
  3. Dodaj dynię i starte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w kostkę jabłko. 
  4. Całość smaż przez chwilę na małym ogniu.
  5. Dopraw szczyptą cynamonu, majerankiem, solą i pieprzem.
  6. Patelnię zalej niewielką ilością wody i duś aż dynia będzie jak papka.
  7. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. 
  8. Do potrawy dodaj ugotowane i rozdrobnione żółtko, szczypiorek i ryż. 
  9. Całość delikatnie rozgnieć widelcem.
  10. Podawaj na ciepło z kawałkami mięsa.
Smacznego!