sobota, 2 listopada 2013

Fasolowy sosik (po 6. miesiącu)


Sosik możesz zmiksować z mięsem i podać go do ryżu, kaszy lub makaronu. Ma delikatny smak i gęstą konsystencję, którą możesz rozrzedzić wedle potrzeb malucha. Dla małego alergika masło możesz zastąpić margaryną bezmleczną.

Składniki:
  • 100g mięsa z indyka lub kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 ziemniak
  • garść strączków fasoli szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • kasza, makaron lub ryż (2 łyżki)
  • 1/2 ugotowanego żółtka
  • 1/2 łyżki masła
  • odrobina pora (2cm)
 Sposób Przygotowania:
  1. Mięso wrzuć do wrzącej wody i ugotuj do  miękkości.
  2. Warzywa obierz, umyj, pokrój na drobne kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody.
  3. Mięso i warzywa połącz z żółtkiem i masłem i zmiksuj na gładką masę. Starszemu dziecku sos możesz zmiksować bez mięsa.
  4. Sosem polej przyszykowany ryż, makaron lub kaszę.
 Smacznego!