środa, 13 listopada 2013

Sałatka jarzynowa (po 24. miesiącu)


Uwielbiam sałatkę jarzynową! Jej zaletą jest to, że o każdej porze roku smakuje tak samo. Jest tania i smaczna. W przepisie podaję ilość składników na sałatkę dla całej rodziny. Dla osób na diecie i dzieci polecam wymieszanie majonezu pół na pół z jogurtem naturalnym. Dla dziecka możesz odłożyć część porcji i nie dodawać do niej musztardy - wystarczy sos majonezowo -jogurtowy. Tak przygotowana sałatka będzie łagodniejsza w smaku.

Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 6 mniejszych ziemniaków
  • mała puszka groszku konserwowego
  • 2 duże jabłka (mogą być kwaśne)
  • 3 jajka
  • 1 mała czerwona cebulka 
  • 10 malutkich ogórków kiszonych
  • majonez około 310 ml lub majonez 150 ml w połączeniu z jogurtem naturalnym 150 ml (ja użyłam majonezu kieleckiego)
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Umyte marchewki, ziemniaki i jajka gotuj razem w lekko osolonej wodzie.
  2. Po 10 minutach gotowania wyjmij jajka, a warzywa gotuj do miękkości (około 30 minut).
  3. Miękkie jarzyny odcedź i dokładnie wystudź.
  4. Obierz ogórki kiszone, jabłka i cebulę. 
  5. Ogórki i jabłka pokrój w drobną kostkę, a cebulę drobno posiekaj i przełóż do dużej miski.
  6. Groszek odcedź.
  7. Jajka obierz i drobno pokrój, a następnie razem z groszkiem przełóż do ogórków, jabłka i cebuli.
  8. Ugotowane i ostudzone ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, połącz z pozostałymi warzywami, dodaj musztardę, majonez, sól i pieprz, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  9. Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona.

Smacznego!