sobota, 21 grudnia 2013

Błyskawiczne markizy (po 36. miesiącu)


Oto szybki i prosty sposób na markizy zapracowanej mamy. :-) Wystarczy kupić herbatniki i przełożyć je kremem domowej roboty. :-) To jest tak łatwe, że nawet dziecko sobie z tym poradzi. Takie ciasteczka idealnie sprawdzają się na domowych imprezach, urodzinach, podczas świąt lub jako słodka przekąska dla łasuchów. Ciasteczka najlepiej przechowywać w zamrażarce, ale nie dłużej niż miesiąc. Wystarczy wyjąć je przed podaniem. Markizy będą kruche, a krem idealnie stężeje. Jeżeli ciasteczka zostawisz na noc w pomieszczeniu, herbatnik stanie się lekko wilgotny i miękki. Dzięki temu nie będzie się kruszył, a małemu dziecku łatwiej będzie go zjeść.

Składniki:
  • 40 okrągłych lub prostokątnych herbatników
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 75 ml mleka
  • 30 g masła
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj krem: W rondelku podgrzej mleko, dodaj czekoladę i masło i miksuj aż składniki dobrze się połączą. Kiedy krem osiągnie jednolita masę, przestudź go i wstaw na godzinę do lodówki. 
  2. Spód ciasteczka posmaruj dość grubą warstwą kremu, a następnie przykryj drugim ciasteczkiem i lekko ściśnij. 
  3. Gotowe ciasteczka ułóż na desce lub na tacy, przykryj delikatnie folią i wstaw na około 2 godziny do zamrażalnika. 
Smacznego!