piątek, 20 grudnia 2013

Pancaki z sosem karmelowym i cytrusami (po 24 miesiącu)


Pierwszy przepis na pancaki z owocami pojawił się w menu dla 11. miesięcznych maluchów. Te są równie pyszne, słodkie i sycące. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie owoców i smażenie. :-) Ciasto i sos to około 5 minut roboty. Dla dwulatka pancaki podaj bez sosu karmelowego. Maluch w tym wieku prawdopodobnie i tak wybierze same placuszki z owocami. Pancaki z sosem są idealne dla trzylatków, starszych dzieci i dorosłych. :-) Usmażone placuszki możecie zjeść na ciepło lub na zimno.

Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki naturalnej maślanki (ewentualnie wody delikatnie gazowanej)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 pomarańcza 
  • 1 banan
  • sok z połowy mandarynki
Składniki na sos:
  • 50 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
 Sposób przygotowania:
  1. Pomarańcze obierz ze skórki i białej błonki, a następnie podziel na cząstki. Małemu dziecku możesz dodatkowo każdą cząsteczkę obrać z cieniutkiej skórki.
  2. Banana obierz i pokrój w plasterki.
  3. Owoce przełóż do miseczki i delikatnie wymieszaj.
  4. Teraz przygotuj sos: w rondelku roztop masło, dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści, dodaj śmietanę kremówkę i delikatnie podgrzewaj około 3 minuty (nie gotuj!), po czym zdejmij z ognia i odstaw.
  5. Jajko umyj i wbij do miski, dodaj cukier puder, mąkę, maślankę, cynamon, olej oraz sok z połowy mandarynki i zmiksuj na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
  6. Patelnię rozgrzej bez dodawania tłuszczu i smaż pancaki z obu stron na średnim ogniu.
  7. Gotowe placuszki wyłóż na talerz, polej sosem karmelowym i udekoruj owocami.
Smacznego!