środa, 18 grudnia 2013

Polędwiczki w jarzynowym sosie (po 18. miesiącu)


Szybkie i smaczne danie dla całej rodziny. Polędwica jest bardzo delikatna i miękka dlatego dzieci chętnie ją jedzą. Moja córka bardzo lubi tą potrawę i zawsze szybko znika z jej talerza. Porcję zawsze dostosuj do dziecka. Lepiej by jadło mniej niż za dużo. Moja prawie dwuletnia córa zjada około pół porcji z tego co jest widoczne na zdjęciu. 

Składniki (na obiad dla 3 osób):
  • kawałek polędwiczki (12 plasterków mniej więcej grubości palca)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 - 2 marchewki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 małe listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
  1. Warzywa obierz, dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
  2. Mięso pokrojone w plastry zalej niewielką ilością wody, dodaj warzywa, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, pieprz oraz natkę pietruszki i gotuj aż mięso będzie miękkie (około 60-70min).
  3. Na patelni mieszając rozgrzej masło z mąką dodając po trochę sosu z gotowania. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu żeby nie zrobiły się grudki, po czym przelej całość do garnka z mięsem i warzywami, delikatnie wymieszaj i zagotuj.
  4. Przed podaniem możesz wyjąć z potrawy listki laurowe i ziele angielskie. 
  5. Potrawę podawaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Dodatkowo możesz zaproponować dziecku ogórka kiszonego lub surówkę.  
Smacznego!