wtorek, 8 kwietnia 2014

Kisiel malinowy (po 6.miesiącu, po 12.miesiącu)


Pyszny kisiel owocowy to coś co dzieciaki lubią najbardziej. :-) Przygotowanie kisielu jest tak proste, że aż szkoda kupować gotowce dostępne w sklepach. Dziecku po 6. miesiącu zrób kisiel z dojrzałych i słodkich owoców, natomiast maluchom po 12. miesiącu możesz go przygotować z mrożonych owoców lub tych wczesnych sprowadzanych np. z Hiszpanii i delikatnie je osłodzić.
Do przepisu użyłam 125 g malin, które kupiłam dzisiaj w sklepie. Musiałam je lekko posłodzić ponieważ ich smak nie jest aż taki słodki jak naszych malin sezonowych. Skusiła mnie ich cena oraz fakt, że Iga jest lekko przeziębiona. Zamiast malin możesz użyć dowolnych owoców np. 1 brzoskwini, 2-3 moreli, kilku truskawek, wiśni itd (owoce dobieraj odpowiednio do wieku dziecka). Brzoskwinie i morele warto jest zetrzeć na mus na tarce do owoców, natomiast inne owoce polecam lekko podgrzać w niewielkiej ilości wody i przetrzeć przez sitko. Dla starszych dzieci owoce możesz pokroić na małe kawałki.

Składniki:
  • 2-3 łyżki wody do rozrobienia mąki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 125 g malin lub innych owoców
  • 3/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
  1. Maliny umyj i przełóż do rondelka, dodaj ze szklanki parę łyżek wody i podgrzej.
  2. Na miseczce ułóż sitko i przelej na nie podgrzane owoce, a następnie przetrzyj je łyżką przez sito, by pozbyć się pestek.
  3. W rondelku zagotuj wodę i dodaj do niej przetarte owoce (dla maluchów po 12. miesiącu do wody możesz dodać trochę cukru).
  4. W niewielkiej ilości wcześniej odlanej zimnej wody rozprowadź mąkę, a następnie dolej ją do gotujących się malin.
  5. Całość gotuj do momentu, aż kisiel zgęstnieje.
  6. Gotowy kisiel przełóż do miseczek i ostudź.
Smacznego!