poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Zupa szpinakowa (po 12. miesiącu)


Ostatnio na stoiskach z warzywami pojawiły się świeże liście szpinaku! :-) Można z nich wyczarować wiele smacznych i zdrowych potraw. Szpinak można spożywać na surowo (w surówkach, sałatkach i koktajlach), a także w postaci zapieczonej, gotowanej, w sosach i w farszach. Można go też mrozić, konserwować i przygotowywać z niego przeciery. Szpinak bezpiecznie można wprowadzać do diety dziecka po 6. miesiącu.
Jest to roślina, która ma krótki okres wegetacyjny dzięki czemu zbiera się ją kilkakrotnie w ciągu roku. Świeży szpinak możemy kupować od wczesnej wiosny aż do późnej jesieni. Warto więc z tego korzystać!
Zupa szpinakowa jest pyszną zupą wiosenną i zasmakuje nie tylko maluchowi. Wystarczy zwiększyć ilość składników, by najadła się nią cała rodzina. Możesz też zmiksować ją na gładki krem.

Składniki:
  • 1 szklanka świeżego szpinaku (lub 1/3 opakowania mrożonego)
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 łyżeczka mąki 
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • odrobina soli
Sposób przygotowania:
  1. Szpinak umyj, oderwij łodygi, a liście porwij na drobne kawałki (jeżeli używasz mrożonego, musisz go najpierw rozmrozić). 
  2. Do garnka wlej olej lub oliwę, dodaj porwane liście szpinaku i wyciśnięty ząbek czosnku. Całość chwilę podsmażaj.
  3. Pozostałe warzywa umyj, obierz i pokrój na małe kawałki.
  4. Warzywa dodaj do szpinaku, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości.
  5. Jajko ugotuj na twardo.
  6. W kubku wymieszaj mąkę z jogurtem lub śmietaną dodając do kubka po trochę zupy, by się nie zważyła, a następnie wlej całość do zupy i pogotuj około minuty.
  7. Gotową porcję zupy wlej do miseczki i dodaj kawałek jajka. 
Smacznego!