Oto nasz dzisiejszy niedzielny podwieczorek. Pyszne i delikatne racuszki z serkiem ricotta i borówkami amerykańskimi. Są bardzo delikatne i doskonałe również na śniadanie!
Przygotowanie ich z pomocą mojej córeczki zajęło mi około 20 minut. Z podanych składników wyszły mi dwa talerze placuszków. Część racuszków usmażyłam bez borówek, ale te z owocami były zdecydowanie lepsze i bardziej soczyste.
Składniki:
- 125 g mąki
- dwie szczypty soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwa jajka
- mleko
- 3 czubate łyżki serka ricotta
- 2-3 garstki borówki amerykańskiej (lub więcej - ilość owoców zależy od was)
- cukier puder do posypania
- olej rzepakowy do smażenia
- W misce wymieszaj mąkę, jedną szczyptę soli, łyżeczkę cukru i łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Jajka umyj pod bieżącą wodą, a następnie oddziel białka od żółtek.
- Na środku w misce zrób dołek i wbij do niego dwa żółtka po czym całość wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj mleko aż konsystencja ciasta będzie taka jak na naleśniki.
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę.
- Pianę przekładaj stopniowo do ciasta delikatnie mieszając.
- Na koniec dodaj serek ricotta i borówki, a następnie delikatnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj małe porcje ciasta. Smaż aż placuszki zarumienią się
z obu stron. - Gotowe racuszki układaj na talerzu, posyp cukrem pudrem i owocami.
Wasze pociechy pomagają wam w kuchni?? Bo moja nie chce bawić się w kucharkę. Czytałam na stronie https://wkobiecymwydaniu.pl/category/domowe-zacisze/rodzicielstwo/ że warto jest zaangażować dziecko w pomoc ale no cóż nic na siłę.
OdpowiedzUsuń