niedziela, 24 sierpnia 2014

Puszyste racuszki z borówką (po 24. miesiącu)


Oto nasz dzisiejszy niedzielny podwieczorek. Pyszne i delikatne racuszki z serkiem ricotta i borówkami amerykańskimi. Są bardzo delikatne i doskonałe również na śniadanie!
Przygotowanie ich z pomocą mojej córeczki zajęło mi około 20 minut. Z podanych składników wyszły mi dwa talerze placuszków. Część racuszków usmażyłam bez borówek, ale te z owocami były zdecydowanie lepsze i bardziej soczyste.

Składniki:
  • 125 g mąki
  • dwie szczypty soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dwa jajka
  • mleko
  • 3 czubate łyżki serka ricotta
  • 2-3 garstki borówki amerykańskiej (lub więcej - ilość owoców zależy od was)
  • cukier puder do posypania
  • olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
  1. W misce wymieszaj mąkę, jedną szczyptę soli, łyżeczkę cukru i łyżeczkę proszku do pieczenia.
  2. Jajka umyj pod bieżącą wodą, a następnie oddziel białka od żółtek.
  3. Na środku w misce zrób dołek i wbij do niego dwa żółtka po czym całość wymieszaj.
  4. Stopniowo dodawaj mleko aż konsystencja ciasta będzie taka jak na naleśniki.
  5. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę.
  6. Pianę przekładaj stopniowo do ciasta delikatnie mieszając.
  7. Na koniec dodaj serek ricotta i borówki, a następnie delikatnie wymieszaj.
  8. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj małe porcje ciasta. Smaż aż placuszki zarumienią się
    z obu stron.
  9. Gotowe racuszki układaj na talerzu, posyp cukrem pudrem i owocami.
Smacznego!